Τοπικές Ειδήσεις

Το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στα Λαγκαδίκια επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί ο Ύπατος Αρμοστής του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες κ. Filippo Grandi και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας.

Ο Ύπατος Αρμοστής συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας Ο.Η.Ε. στην Ευρώπη κ. Vincent Cochetel και τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα κ. Philippe Leclerc, επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις του κέντρου φιλοξενίας και τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη βελτίωση της λειτουργίας του.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά μαζί με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Λαγκαδικίων Γιάννη Πετρίδη συζήτησαν με τον κ. Grandi ζητήματα για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας του κέντρου στα Λαγκαδίκια, προτάσσοντας θέματα ασφάλειας και δημόσιας υγείας, αλλά και της συνέχισης της καλής συνεργασίας και αρμονικής συνύπαρξης προσφύγων και κατοίκων του οικισμού.

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε ωστόσο να μεταφέρει και τον προβληματισμό του Δήμου Λαγκαδά για τα πρόσφατα κρούσματα ελονοσίας που καταγράφηκαν στον γειτονικό οικισμό του Αγίου Βασιλείου, ζητώντας εντατικό προληπτικό ιατρικό έλεγχο όλων των προσφύγων που φιλοξενούνται στα κέντρα που εδρεύουν εντός και στα όρια του Δήμου μας.

Ο κ. Grandi έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη φιλοξενία των κατοίκων και την καλή συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. με το Τοπικό Συμβούλιο Λαγκαδικίων και τον Δήμο Λαγκαδά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “η δεκτικότητα και η καλή τους φιλοξενία αποτελούν παράδειγμα για όλη την Ευρώπη”.

Μετά το τέλος της επίσκεψης του Ύπατου Αρμοστή, ακολούθησε σύσκεψη του Δημάρχου Λαγκαδά με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Δημαρχείο.

Στη συνάντηση που επίσης συμμετείχαν μέλη της διοίκησης του Δήμου Λαγκαδά και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Βασιλείου Θανάσης Χατζηχρήστου, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τόσο στη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια όσο και του χώρου που λειτουργεί στο εργοστάσιο Sinatex μεταξύ Αγίου Βασιλείου και Καβαλαρίου.

Ο κ. Καραγιάννης ζήτησε από τον κ. Μουζάλα να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Υπουργείου του για την ορθολογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα και την άμεση κατάργηση του κέντρου φιλοξενίας στο εργοστάσιο Sinatex, καθώς κατά γενική ομολογία δεν αποτελεί χώρο κατάλληλο για τη σωστή και ασφαλή φιλοξενία προσφύγων. Επιπρόσθετα τόνισε ότι, κατόπιν της καταγραφής των κρουσμάτων ελονοσίας στον οικισμό του Αγίου Βασιλείου, πρέπει να ενισχυθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ζήτησε επίσης να τηρηθεί η δέσμευση του Υπουργείου για την ελαχιστοποίηση του αριθμού των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας των Λαγκαδικίων, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει όλα τα παραπάνω αιτήματα του Δήμου Λαγκαδά.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά τόνισε στον Υπουργό ότι αναμένει άμεσα θετική ανταπόκριση τόσο του δικού του Υπουργείου όσο και του Υπουργείου Υγείας στα κατεπείγοντα αιτήματα του Δήμου μας για τον εντατικό ιατρικό έλεγχο και την αποφυγή περεταίρω μετάδοσης της νόσου, καθώς και για την ενίσχυση των δομών υγείας στην περιοχή μας. Παράλληλα του επέδωσε αντίγραφα των σχετικών επιστολών από 6/4/2016 και 17/6/2016 προς το Υπουργείο Υγείας για την Ίδρυση σταθμού ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου και την ενίσχυση του σταθμού ΕΚΑΒ που λειτουργεί στην πόλη του Λαγκαδά. 

«Κρούσματα ελονοσίας στον οικισμό Αγίου Βασιλείου του Δήμου Λαγκαδά»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με αφορμή τα δύο κρούσματα ελονοσίας που καταγράφηκαν στον οικισμό Αγίου Βασιλείου του Δήμου Λαγκαδά, θα θέλαμε να επισημάνουμε αρχικά την άμεση και αποτελεσματική δράση του ΚΕΕΛΠΝΟ και όλων των συνεργαζόμενων φορέων στην αντιμετώπισή τους.

Τα δύο πρόσφατα κρούσματα ωστόσο, μας καλούν να παραμείνουμε σε εγρήγορση για την αποφυγή περεταίρω μετάδοσης της νόσου στην περιοχή μας.

Το γεγονός ότι ο οικισμός του Αγίου Βασιλείου του Δήμου Λαγκαδά βρίσκεται σε άμεση εγγύτητα με τη Λίμνη Κορώνεια η οποία προστατεύεται από τη Συνθήκη RAMSAR ως διεθνούς σημασίας υγρότοπος, θέτει εκ των πραγμάτων σημαντικούς περιορισμούς στην υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών. Με δεδομένες όμως τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω των παραπάνω περιστατικών, ζητούμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των δράσεων ψεκασμού ενισχυτικά του προγράμματος που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Κάτω από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να αρθούν κατ´ εξαίρεση οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί της Συνθήκης RAMSAR προκειμένου να είναι πλήρες το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών που θα εφαρμοστεί. Άλλωστε οι συνθήκες είναι από μόνες του ιδιαίτερες, όταν στην παραπάνω περιοχή προστατευόμενη από την συνθήκη RAMSAR λειτουργούν δυο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων δίπλα στην λίμνη Κορώνεια (SINATEX και Λαγκαδίκια).

Παράλληλα ζητούμε την εντατικοποίηση του προβλεπόμενου προληπτικού ελέγχου στην περιοχή μας, ώστε να αποτραπεί η περεταίρω μετάδοση της νόσου. Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να παρέμβει κάθετα για την αντιμετώπιση του υγειονομικού αυτού κινδύνου στον Δήμο Λαγκαδά. Πολύ περισσότερο όταν από τα 4 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης ελονοσίας στην χώρα μας για το 2016 τα 2 εντοπίστηκαν στον Δήμο Λαγκαδά.

Η ανησυχία μεταξύ των δημοτών μας όπως είναι λογικό είναι έντονη και έχει συντελέσει φυσικά σε αυτό ο χαρακτηρισμός οικισμού του Δήμου Λαγκαδά ως επηρεαζόμενη από ελονοσία περιοχή και η εφαρμογή του προληπτικού μέτρου του προσωρινού αποκλεισμού από την αιμοδοσία κατοίκων περιοχών του δήμου μας.

Επιπλέον και κάτω από αυτές τις δραματικές αυτές συνθήκες, επαναφέρουμε το αίτημά μας για την ενίσχυση των δομών υγείας στον Δήμο Λαγκαδά. Συγκεκριμένα, όπως είχαμε εκθέσει σε προηγούμενη αλληλογραφία μας (με σχετικά έγγραφα: υπ΄αριθ. 18.963 από 16/6/2016 και υπ΄αριθ. 19.069 από 17/6/2016), ζητούμε την ενίσχυση με προσωπικό του σταθμού ΕΚΑΒ που λειτουργεί στο χώρο των Λουτρών Λαγκαδά και την ίδρυση σταθμού ΕΚΑΒ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου.

Ο σταθμός ΕΚΑΒ που λειτουργεί στα Λουτρά Λαγκαδά πέραν των 47 Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου μας, καλύπτει επίσης και τις περιοχές Δερβενίου, Ασπροβάλτας και Νέας Σάντας Κιλκίς, σε 24ωρη βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία των τεσσάρων Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων στην ίδια περιοχή (στρατόπεδο Βογιατζόγλου στα Λαγκαδίκια, πρώην εργοστάσιο SINATEX μεταξύ Καβαλαρίου και Αγίου Βασιλείου, πρώην εργοστάσιο ALEXIL στο Δερβένι και ο καταυλισμός που έχει δημιουργηθεί στο Βαγιοχώρι) επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του.

Τέλος, οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δομή εξυπηρετεί δύο Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λαγκαδά (Καλλινδοίων και Κορώνειας), κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων Ανθεμούντα και Ζερβοχωρίων του Δήμου Πολυγύρου αλλά και περισσότερους από 1.500 πρόσφυγες των δύο γειτονικών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων (στρατόπεδο Βογιατζόγλου στα Λαγκαδίκια και πρώην εργοστάσιο SINATEX μεταξύ Καβαλαρίου και Αγίου Βασιλείου), προτάσσουν το αίτημά μας για ίδρυση σταθμού ΕΚΑΒ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγειας Ζαγκλιβερίου ως άμεσης προτεραιότητας.

Κύριε Υπουργέ, ο Δήμος μας αναμένει την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω σοβαρών ζητημάτων και ιδιαίτερα τις κατεπείγουσες ενέργειες του Υπουργείου Υγείας για την 100% αποτροπή της περαιτέρω μετάδοσης της νόσου της ελονοσίας.

 Με εκτίμηση,

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

Με θρησκευτική κατάνυξη τιμά σήμερα ο Δήμος μας τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Είναι εγχώριας μετάδοσης και δε συνδέονται με τα κέντρα προσφύγων στην περιοχή. Σε συναγερμό οι αρχές. Καλά στην υγεία τους οι δυο προσβεβλημένοι.

Δυο κρούσματα ελονοσίας στον ντόπιο πληθυσμό, τα οποία ακόμη δεν είναι γνωστό εάν σχετίζονται με την παρουσία των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, καταγράφηκαν στην περιοχή του Λαγκαδά και συγκεκριμένα στον οικισμό Αγίου Βασιλείου. Ευτυχώς, οι δυο άνθρωποι είναι καλά στην υγεία τους, καθώς τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως και αποτελεσματικά.

Οι αρμόδιοι του δήμου Λαγκαδά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήδη έχουν πραγματοποιήσει τρεις συσκέψεις, παρουσία των υπευθύνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να δουν τι γίνεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση και εάν υπάρχει φόβος επέκτασης της νόσου, δεδομένου ότι ο κύριος διαβιβαστής της στη χώρα μας είναι τα λεγόμενα ανωφελή κουνούπια (Anopheles sacharovi), που ο πληθυσμός τους είναι αρκετά μεγάλος όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Με την εμφάνιση των κρουσμάτων σήμανε συναγερμός και στους τοπικούς φορείς, που αμέσως ζήτησαν τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων. Ανησυχία δεν υπάρχει πολύ μεγάλη, καθώς παλαιότερα υπήρχαν πολλά κρούσματα στη χώρα συνήθως σε εργάτες γης, ενώ είχαμε και τη λεγόμενη «ελονοσία των αεροδρομίων», όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Στη Βόρεια Ελλάδα πάντως τα κρούσματα ήταν σπάνια. Υπήρξαν τα κρούσματα του 2001 σε τουριστική περιοχή σε δύο Γερμανούς τουρίστες, αλλά και τα κρούσματα στην Αλεξανδρούπολη το 2013, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από το 2011 τα κρούσματα «εγχώριας μετάδοσης» άρχισαν και πάλι να αυξάνονται, έπειτα από μια περίοδο συνεχούς μείωσης και η πηγή τους ήταν η Σκάλα Λακωνίας. Έκτοτε έχουν καταγραφεί περίπου 70 ενδημικά κρούσματα ελονοσίας, με τα 40 να είναι στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας και τα άλλα 30 σε περίπου εννέα σημεία στην επικράτεια.

Η τρίτη σύσκεψη ώστε να εξεταστούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην επεκταθεί η νόσος έγινε την Τετάρτη στο Λαγκαδά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ, με ανακοίνωσή του εντάσσει πλέον στις περιοχές, που θεωρούνται «επηρεαζόμενες από την ελονοσία» (και είναι πολλές σε όλη τη χώρα) τον Άγιο Βασίλειο Κορώνειας του δήμου Λαγκαδά και τον Χορτιάτη.

Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση με ημερομηνία 8 Αυγούστου 2016, γίνεται επισήμανση για μέτρα από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας στις συγκεκριμένες περιοχές.

Παράλληλα, υιοθετήθηκαν ήδη προληπτικά μέτρα προκειμένου να μη μεταδοθεί περαιτέρω η ασθένεια, αφού τα δυο κρούσματα περιλαμβάνονται στα λεγόμενα «εγχώριας μετάδοσης». Στη σημερινή του εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης που αφορά στο διάστημα 1 – 8 Αυγούστου και στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν καταγράφει κανένα περιστατικό ελονοσίας, γι' αυτό εξάλλου και δεν αποδίδεται στη λειτουργία τους η εκδήλωση των δυο περιστατικών ελονοσίας σε ντόπιο πληθυσμό.

Έτσι, εντατικοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, «τρέχει» καμπάνια ενημέρωσης των τοπικών υπηρεσιών και επαγγελματιών υγείας, λαμβάνεται πρόνοια για την υποστήριξη των τοπικών υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να μπορούν να κάνουν έγκαιρη διάγνωση τυχόν κρουσμάτων, ενώ θα γίνει και πόρτα πόρτα ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής τόσο για τη νόσο, όσο και για τα μέτρα ατομικής προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες.

Τα κρούσματα είναι επιβεβαιωμένα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο και η αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και ο Δήμος Λαγκαδά.

Μάλιστα, η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γερακίνα Μπισμπινά, επισήμανε ότι «η αντιπεριφέρεια, μετά την εμφάνιση δυο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ελονοσίας σε οικισμό του Δήμου Λαγκαδά, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών μας και τα κρούσματα αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Οι δύο συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στην φαρμακευτική αγωγή και είναι καλά στην υγεία τους. Η υπηρεσία μας βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο, δεδομένου ότι παρόμοια περιστατικά καταγράφονται ετησίως σποραδικά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Σε κάθε περίπτωση, η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και η σωστή ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και της κοινής γνώμης αποτελούν το πρωταρχικό μέλημα της αντιπεριφέρειας Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Επίσης, η ίδια σημειώνει ότι «άμεσα έχουν ληφθεί, όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, με εντατικοποίηση κυρίως του τρέχοντος προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, σε συνδυασμό με πρόσθετες δράσεις τόσο των εναέριων, όσο και των επίγειων μέσων ψεκασμών. Υπήρξε άμεση ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τα μέτρα προφύλαξης έναντι της νόσου, από σπίτι σε σπίτι, καθώς και η λήψη αίματος για τις προβλεπόμενες αιματολογικές εξετάσεις. Καθοριστικής σημασίας είναι η έγκαιρη και συστηματική εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, χωρίς να υπάρχει εφησυχασμός από την πλευρά μας».

Οι αρμόδιοι τονίζουν ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι ακόμη υπό διερεύνηση και δεν έχουν προσδιοριστεί όλα τα χαρακτηριστικά των δυο κρουσμάτων, προσπαθώντας μάλιστα να αποτρέψουν την εκδήλωση πανικού ή έντονης αναστάτωσης. Μάλιστα, σημειώνουν ότι «δεν πρέπει βεβιασμένα να γίνει οποιαδήποτε ταύτιση με την παρουσία προσφύγων στην περιοχή ή με αιτίες, που μπορεί να απέχουν από την πραγματικότητα». Πάντως, εδώ και αρκετούς μήνες οι αρμόδιοι για την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών είχαν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο εμφάνισης της ελονοσίας και γι' αυτό τα κέντρα προσφύγων είναι πάντα σε στενή επιτήρηση, κυρίως από το ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν κρούσματα.

Στην περίπτωση όμως του Αγίου Βασιλείου τα κρούσματα είναι «εγχώριας μετάδοσης». Οι αρμόδιοι είναι πάντως σε συναγερμό, διότι πέρα από τις υγειονομικές επιπτώσεις της μετάδοσης της ελονοσίας, υπάρχει και η πιθανότητα έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας εάν προκύψει επέκταση της νόσου, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος να θέσει τη χώρα μας σε καθεστώς επιτήρησης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε περίπτωση που ξεπεράσουμε κάποιο αριθμό κρουσμάτων. Παράλληλα, σημαντικό μπορεί να είναι και το πλήγμα για την αιμοδοσία, καθώς οι αιμοδότες από περιοχές στις οποίες εμφανίζεται η ελονοσία αποκλείονται από το Εθνικό Σύστημα άμεσα και άρα δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί από οποιαδήποτε υπηρεσία αιμοδοσίας.

Μέτρα

Σε ό,τι αφορά στην ελονοσία και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γίνονται γνωστά τα παρακάτω:

Η ελονοσία είναι λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από παράσιτο (πλασμώδιο) της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως με τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Anopheles. Η ελονοσία ενδημεί σε 100 χώρες, κυρίως της Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974. Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 20-50 περιστατικά που σχετίζονται με ταξίδι ή παραμονή ατόμων σε ενδημική για την ελονοσία χώρα (εισαγόμενα περιστατικά). Ωστόσο, από το 2009 και μετά, καταγράφονται κάθε χρόνο σε διάφορες περιοχές της χώρας και κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Η ελονοσία δεν μεταδίδεται άμεσα με την επαφή μεταξύ των ανθρώπων παρά μόνο όταν κουνούπι τσιμπήσει μολυσμένο άτομο και στη συνέχεια τσιμπήσει υγιές άτομο.

Η εικόνα της νόσου είναι συνήθως ήπια και προσομοιάζει με τη γρίπη. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εφιδρώσεις και ρίγος. Μπορούν να παρουσιαστούν επίσης κεφαλαλγία, καταβολή, αρθραλγίες και μυαλγίες, ναυτία, κοιλιακό άλγος, διάρροια, βήχας και άλλα συμπτώματα. Η νόσος είναι πλήρως ιάσιμη εάν διαγνωστεί έγκαιρα και ο ασθενής λάβει το συντομότερο την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές.

Για την προστασία από τα κουνούπια και την ελονοσία συνιστάται προς τους πολίτες η λήψη των παρακάτω μέτρων:

-Μέτρα αποφυγής τσιμπημάτων κουνουπιών:

1.Χρήση εντομοαπωθητικών λοσιόν δέρματος όταν υπάρχουν κουνούπια (προσοχή στις οδηγίες χρήσης). Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων που καλύπτουν όσο το δυνατό περισσότερο το σώμα.

2.Συχνά λουτρά καθαριότητας. Χρήση κουνουπιέρας και άλλων μέτρων αποφυγής εισόδου κουνουπιών στο εσωτερικό των κατοικιών. Συνιστάται εγκατάσταση συσκευών κλιματισμού και ανεμιστήρων και χρήση λαμπτήρων κιτρίνου χρώματος στο εξωτερικό των οικιών.

-Μέτρα αποφυγής ανάπτυξης κουνουπιών:

1.Αποφυγή δημιουργίας στάσιμων νερών έστω και σε μικρή ποσότητα, γιατί τα κουνούπια πολλαπλασιάζονται μόνο στο στάσιμο νερό. (γλάστρες, βάζα, λεκάνες και βαρέλια, παλιά λάστιχα, σιντριβάνια εγκαταλειμμένα, ποτίστρες κτλ). Κούρεμα του γκαζόν, θάμνων, φυλλωσιάς και γενικά κατά το δυνατό περιορισμό της βλάστησης όπου βρίσκουν κατάλυμα τα ενήλικα (ακμαία) κουνούπια και πότισμα τις πρωινές ώρες.

 

voria.gr

Από τον Δήμο Λαγκαδά ανακοινώνεται προς ενημέρωση των Δημοτών, ότι σύμφωνα με ανακοίνωση που λάβαμε από την ΔΕΔΔΗΕ, θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ:
 
ΤηνΚυριακή 14 Αυγούστου, κατά τις ώρες από 08:30 π.μ. έως και 10:30 π.μ. στην πόλη του Λαγκαδά και συγκεκριμένα:
 
Στην περιοχή Παπακυριαζή,
 
Στις οδούς Βασιλέως Αλεξάνδρου, Κασσάνδρου και στις διασταυρώσεις αυτών των οδών,
 
Στα Κοιμητήρια και στη γύρω περιοχή
 
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΔΔΗΕ:
 
Για να ενισχύσουμε, βελτιώσουμε ή επεκτείνουμε τα δίκτυά μας στην περιοχή σας, είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελέσουμε ορισμένες εργασίες που επιβάλλουν ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ την Κυριακή 14 Αυγούστου 2016.
 
Σας ζητούμε συγνώμη για την παροδική αυτή ενόχληση και σας πληροφορούμε ότι:
 
Α. Για κάθε συμπληρωματική πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στον αριθμό τηλεφώνου: 2310 584718
 
Β. Το ρεύμα θα επανέλθει χωρίς προειδοποίηση, ίσως και πριν από την καθορισμένη ώρα. Γι αυτό τα δίκτυα και οι εγκαταστάσεις μας πρέπει να θεωρούνται ότι θα βρίσκονται συνέχεια υπό τάση
 
Γ. Επίσης, όσοι έχουν ηλεκτρικούς κινητήρες, πρέπει μετά την διακοπή να τους ελέγξουν αν περιστρέφονται όπως πριν
 
Δ. Η γνωστοποίησή μας αυτή δεν αποκλείει σχετικές δημοσιεύσεις στον τύπο για προσεχείς διακοπές

Με χαμηλές ταχύτητες η κίνηση των οχημάτων στο σημείο.

Οδηγός ΙΧ που κινούνταν στην Εγνατία Οδό στο ύψος του Σοχού με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του με αποτέλεσμα αυτό να ανατραπεί.

Αποτέλεσμα του ατυχήματος ήταν ο οδηγός του ΙΧ να τραυματιστεί ευτυχώς ελαφρά. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο σημείο γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία και χαμηλές ταχύτητες, παρά το γεγονός ότι το όχημα έχει ήδη απομακρυνθεί στην άρκη του δρόμου.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Τροχαίας, καθώς και του ΕΚΑΒ.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8.17 το πρωί σε περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη. 

Σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται ανάμεσα στις λίμνες μικρή και μεγάλη Βόλβη, στην περιοχή του Σοχού.

Πάντως, από το σεισμολογικό κέντρο του ΑΠΘ αναφέρεται ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Την άμεση αποκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων που δεν λειτουργούν τους τελευταίους οκτώ μήνες σε δύο σημαντικά και με αυξημένη κίνηση σημεία της Εγνατίας Οδού, ζητά με έγγραφό του προς την Εγνατία Οδό Α.Ε. ο Δήμος Λαγκαδά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την έξοδο της Εγνατίας Οδού προς την πόλη του Λαγκαδά (στο ύψος των Λαγυνών) και τον κόμβο της Ασσήρου.

Την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, ανάμεσά τους και στον Δήμο Λαγκαδά με αρχή την πόλη του Λαγκαδά, ανακοίνωσε η Εταιρεία Παροχής Αερίου Α.Ε. (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Το σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε προς διαβούλευση από την κυβέρνηση με τίτλο «Σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας» και προβλέπει τη δημιουργία ενός έμμισθου υποθηκοφυλακείου ανά νομό με έδρα την πρωτεύουσα του νομού, συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Λαγκαδά.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο κ. Καραγιάννης, τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα διατήρησης τόσο του Υποθηκοφυλακείου – Κτηματολογικού Γραφείου Λαγκαδά το οποίο καταλαμβάνει μεγάλη περιφέρεια και εξυπηρετεί πέντε (5) Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλβης και έξι (6) Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λαγκαδά όσο και του Υποθηκοφυλακείου Σοχού το οποίο εξυπηρετεί όλη τη Δημοτική Ενότητα Σοχού, όλη τη Δημοτική Ενότητα Αρέθουσας του Δήμου Βόλβης και τις Τοπικές Κοινότητες Λοφίσκου και Αρετής του Δήμου Λαγκαδά.

Η απόσταση που θα πρέπει να διανύουν οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών για την εξυπηρέτησή τους, αγγίζει έως και τα 50 χλμ. με συνέπεια την τεράστια ταλαιπωρία τους και την επιβάρυνσή τους με υπέρογκα έξοδα μετακίνησης.

Παράλληλα, η προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όπως υπογράμμισε, θα έχει ως άμεση συνέπεια την αποδόμηση των ελάχιστων υπηρεσιών και παροχών που έχουν απομείνει στην επαρχία, οδηγώντας στην εξαθλίωση όσους ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε αυτήν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άμισθα υποθηκοφυλακεία δε δημιουργούν καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, αντιθέτως λειτουργούν ως εισπράκτορες δημοσίου χρήματος αποδίδοντας στο Δημόσιο δικαιώματα ΤΑΧΔΙΚ, Δημοσίου και ΦΠΑ. Συνεπώς η εμμισθοποίηση των υποθηκοφυλακείων και η συγκέντρωσή τους στην πρωτεύουσα του νομού θα επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία και θα υποβάλλει σε τεράστια ταλαιπωρία πολίτες και επαγγελματίες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ομόφωνα εισηγήθηκε  την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου καθώς με τις προβλεπόμενες διατάξεις καταργείται ένας θεσμός που εξυπηρετεί μέχρι σήμερα άμεσα τον πολίτη στον τόπο του χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Αντιθέτως με το νέο καθεστώς και ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί και οι πολίτες θα ταλαιπωρούνται.

Δείτε στα συνημμένα αρχεία την εισήγηση του Δημάρχου Λαγκαδά και την Απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ